Kultur, Zoologi og metafysisk spekulasjon

De lateste av de late

In Zoologi on desember 15, 2010 at 12:25 pm


Det er sikkert flere som har opplevd det. Å meddele en bekjent om hvor lenge du har prestert å sove, med en viss stolthet i stemmen sin. «Faen jeg sov 13 timer i går natt, sykt ikke sant?». Men er det egentlig så «sykt» å sove 13 timer en sjelden gang, mens den normale gjennomsnittsøvnen din ligger på 7-8 timer? Ikke hvis vi som mennesker sammenligner oss med de andre artene vi deler denne jorden med. La oss se på de 5 «lateste» artene dyreriket har å tilby oss.

5.
Lemuren er et kattelignende dyr som er å finne på Madagaskar i Afrika. De er flokkdyr som lever i tette sosiale grupper hvor varselrop blir ofte brukt for advare andre i flokken om farer som truer. Kostholdet deres består av blomster, frukt, blader, bark, sevje og de liker å ta livet med ro. Når du ikke finner dem i trær hvor de ofte tar seg et solbad, så er det ganske sannsynlig at de ligger og sover. For det gjør de faktisk 16 timer i døgnet. Femteplassen går derfor herved til den solslikkende lemuren.

4.
PungrottaPungrotta, eller «Opossum på engelsk, er et pungdyr som du finner i Amerika. ofte blant mennesker. Av alle pattedyr så er det pungrotta som innehar rekorden over mest fortenner. Hele 10 fortenner oppe og 8 nede nede. Den er på størrelse med en normal katt og har en karakteristisk nese. Pungrotta lever for det meste i ensomhet og er kjent for å henge fra treets grener over lengre tid. Når den ikke er ute og jakter på snegler, frukt og rotter, så bruker den en god del av tiden sin på å sove. Hele 18 timer i døgnet.
3.
Armadilloen blir ofte kalt for beltedyr pga av de 8-10 bøyelige beltene den har rundt kroppen, som gir en viss bevegelighet. Den læraktige huden utgjør faktisk en sjettedel av kroppsvekten dens. Som de fleste beltedyr graver den et nettverk av underjordiske ganger og spiser alt fra maur til fugler. Du finner dem som oftest i Texas, sør Carolina og Florida, hvor de bruker 19 timer av døgnet sitt på å sove.

2.
Dovendyret/Sloth
Det er naturlig å anta at et dyr som deler navn med dødssynden for latskap vil være lat av natur og det stemmer i dette tilfellet. De sover nemlig 21 timer i døgnet og kroppen deres er skapt for en avslappet tilværelse. Dovendyret er et tredyr som kryper langsomt frem fra gren til gren og har store problemer med bevege seg langs bakken. Den føler nesten ikke kløe og smerte, noe som gjør at den får sin skjønnhetssøvn selv om møll og nattsvermere ofte gnager litt på han om nettene. Pelsen dens vokser og fra magen mot ryggen, slik at vannet renner lettere av den. Den er ikke avhengig av mat hver dag heller pga av den trege fordøyelsesprosessen dens. Mat kan oppholde seg i magen opp til en måned før den kommer ut igjen. Mange ville sikkert tippet dovendyret på topps i denne kåringen, men den må allikevel seg slått og ta til takke med en andreplass.


1.
Koalaen
Dovendyret må nemlig vike for den lateste av de late, nemlig koalaen. Koalaen lever nesten hele livet i eukalyptustrær. Den spiser i rundt 2 timer hver natt og får da i seg om lag en halv kilo blader. Resten av tiden blunder den mens den siter trygt kilet inn i en greinkløft. En sjelden gang går den ned for å skifte tre eller for å spise jord, bark og grus for å styrke fordøyelsen. Mens vi mennesker sover vekk ca 121 av årets 365 dager, så gruser koalaen oss med hele 334 dager i året. Gratulerer.

 

  1. UTROLIG MORSOM OG SPENNENDE LESNING DETTA! CHERRY!!

  2. wooow shiiid angrer på at jeg slettet deg på facebook nå 😦

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: