Kultur, Zoologi og metafysisk spekulasjon

Bad-ass dyr: Honninggrevlingen

In Zoologi on januar 5, 2011 at 1:26 pm

Hvorfor nøler løven i denne situasjonen? Les videre

I 2002 kåret Guinness rekordbok denne skapningen for «det mest fryktløse dyret i verden», og det med sin fulle rett. Det er nemlig ikke vanlig at et dyr som vanligvis er rundt 1 meter lang ikke har noen naturlige fiender, ihvertfall når den deler landskap med leoparder, løver, giftige slanger. Honninggrevlingen er nemlig ikke redd for noe som helst når den trapper gjennom Afrikas savanner. Den har blitt sett angripe bøfler, mennesker, sjakaler, leoparder, løver og kobraslanger.

Hvordan vil et dyr som er på størrelse med en middels hund angripe en løve, tenker du kanskje? I møte med store dyr, som f.eks løver, har den sitt helt spesielle angrep hvor den angriper dyrets svakere sider. Ja det stemmer, det har blitt dokumentert hendelser hvor honninggrevlingen har sprintet under løver og drept dem ved å rive av løvens skrotum (pung).
Når du ser bilder av dette søte lille dyret, så syns du nok at det hadde passet bedre som  et skjønt lite kosedyr, enn en morderisk demon, en Lucifer blant pattedyrene. Men ta bilde under som et lite eksempel. Her er grevlingen klar for å angripe en Jeep!, som truet et av måltidene dens.

Hardcore

Men det skal være sagt at selv om hvor mye glede du får av å rive ut pungen til dyrenes konge, så er det ikke en smart ide i lengden å angripe dyr som er 3 ganger størrelsen din.
Så den normale dietten hans består ikke av Simba-baller, men mindre arter som skropioner, giftige slanger og edderkopper. Han elsker og honning, hvorav navnet «honning-grevlingen». Metoden hans for å samle honning er like hardcore som han er selv – han presser bare fjeset sitt inn i en bikube og spiser all honningen og biene han kommer over, mens han blir stukket hundrevis av ganger av de afrikanske honningbiene. Huden hans er nemlig så tykk at den praktisk talt er immun mot stikkene, i tillegg til bitt fra enda farligere skapninger.
Det Sør afrikanske militæret ble så imponert over motstandsstyrken til grevlingen, at de like godt oppkalte et av deres militære-kjøretøy etter den.

Den sør afrikanske "Ratel-20". Ratel er et alternativt navn for honninggrevlingen

Hvis du enda ikke synes at dette dyret høres bad-ass nok ut, så anbefaler jeg deg å kikke på filmen som ligger postet under her. I løpet av de 3-4 minuttene den varer så får du sett honninggrevlingen jage en kobra opp et tre, fange og spiser fugler, angripe leoparder, grave hull og til slutt spise en giftig kobra-slange.

Bad-ass!

 

 1. Veldig spennende å lese 🙂
  Bare lurer på hvor i videoen man kan se honninggrevlingen angripe leoparder…

 2. Liten feil fra min side der.
  Ved nærmere ettersyn så ser det bare ut som han jager bort en hyene og ikke angriper en leopard

 3. Morsom lesning. Honninggrevlingen er tøff, men også litt oppskrytt. Den blir «rutinemessig» tatt av løver og leoparder:

  http://ngm.nationalgeographic.com/ngm/0409/feature6/index.html

  Andre kilder tyder på at dette er litt mer uvanlig, men at det likevel forekommer. Muligens går kattene bare etter denne om de er ekstra sultne, men den har likevel rolle som byttedyr for de store kattene

  Om det skjer 99 ganger at en løve dreper en honninggrevling, vil du ikke les om det, men om en honninggrevling dreper en løve én gang, er det straks nyheter.

  Her hjemme har vi jerven, som har veldig mye til felles med honninggrevlingen. Det er lett å finne videoer på youtube der en jerv jager bort både en og flere ulver. Men også her er realiteten at ulver i realiteten dreper en god del jerver, mens det er veldig uvanlig at en jerv faktisk dreper en ulv.

 4. Det viste jeg ikke om honninggrevlingen 😀

 5. Her til lands har vi jo en slektning av honninggrevlingen som besitter et tilsvarende gemytt, nemlig jerven. Selv om jerv er ganske sky skapninger kan de være ekstremt aggressive hvis det skulle oppstå konflikt om et nedlagt bytte. Det er rapportert at jerv kan finne på å utfordre både ulver og bamsebjørn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: