Kultur, Zoologi og metafysisk spekulasjon

Bonobo! Introduksjon til dyrisk hyperseksualitet.

In Zoologi on januar 7, 2011 at 12:01 am

Hvor mange har vel ikke hørt noen si: ”Det er kun mennesker som har sex for nytelsens skyld”? Dette kan jeg fortelle dere er sludder og vås! Det finnes nemlig en søt liten hårete skapning som bor langt inne i Kongos jungel, og som på daglig basis danker ut enhver pornostjerne eller sexfiksert fjortis. Dette er apen Pan paniscus, også kjent som Bonobo.

Til forskjell fra det mange skulle tro har vi nordmenn sex kun 102 ganger i året. Det vil si i underkant av 2 ganger i uken! I tillegg viste samme undersøkelse at kun 40% får orgasme når de har sex. For å gi et bilde på kontrasten mellom mennesker og Bonoboer, har studier vist at Bonoboen bruker sex som sin dagligdagse hilsen, og for å løse sosiale konflikter i hverdagen. I stedet for en kjedelig og svett håndhilsing hopper de like gjerne inn i en busk og koser seg litt! Eller som de riktig dristige gjør – og som faktisk er normalen – demonstrerer de seansen åpenlyst for alle forbipasserende og interesserte.

Kritiske lesere funderer kanskje på hvordan en konflikt mellom to kvinner eller to menn løses? Men dette er ikke noe å bekymre seg over for Bonoboene, hverken girl-on-girl og boy-on-boy action er noe de nøler med å eksperimentere med. Kvinnene bruker faktisk sex til å danne nære vennskap, og Bonobosamfunnene er ofte dominert av en gjeng kvinnelige sexpartnere. Selv om mennene er fysisk sterkere kan de ikke gjøre motstand mot en flokk damer. Hvem kan vel i grunnen det? I den vitenskapelige litteraturen blir sex mellom to kvinner referert til som GG rubbing eller genital-genital rubbing.

Seksuell aktivitet mellom to menn er sjeldnere blitt observert, men det finnes tilfeller hvor to menn har hengt fra en grein mot hverandre mens de ”fektet med penis”. Denne aktiviteten skaper vennskap og glede blant Bonoboene. En annen seanse som er vanligere forekommer ofte etter et slagsmål. De to slåsskjempene stiller seg da rygg mot rygg og gnikker skrotum (ballene) mot hverandre. Den vitenskapelige termen for dette er rump humping. Slik ”rumpeskrubbing” kan også forekomme når en hann prøver seg på kjæresten til en annen. Når den uvelkomne hannen blir jaget bort av den dominante kjæresten, blir de venner igjen gjennom en liten runde med rump humping, og ingen harme er gjort. Likevel, og heldigvis vil noen tenke, har mann-mot-mann penetrasjon aldri blitt observert. langt våger de ikke gå!

Denne rare men likevel fascinerende oppførselen blant Bonoboene har fått forskere til å stemple dem som en biseksuell rase. Hele 60% av all den seksuelle aktiviteten er nemlig mellom to kvinnelige aper. Sex er ikke en gang forbeholdt vennskap og flørting; når en flokk Bonoboer finner et tre med mye mat eller en ny vannkilde viser de sin glede og opphisselse med å kose med, beføle, og ha sex med hverandre. Til og med barn som ikke enda er blitt seksuelt modne deltar i denne aktiviteten. Den eneste sosiale relasjonen som ikke blir seksualisert hos Bonoboen er den mellom foreldre og barn, så de av dere som har tenkt tanken kan puste lettet ut!

Så mens vi mennesker går gjennom vår harde hverdag med åtte timers arbeidsdag og gleder oss til helga da alle hemninger slippes løs ligger Bonoboene i Kongos jungel og koser seg dagen lang uten å ekskludere noen verken for alder eller utseende. Bonoboene er uten tvil de mest seksuelle skapningene som med rette kan sammenlignes med oss mennesker, og de fortjener derfor stempelet som hyperseksualitetens stolte representanter!

Selv om menneskets seksuelle situasjon kan virke laber og deprimerende i forhold til Bonoboene er det likevel slik at Bonoboene aldri inngår permanente forhold til andre aper. De koser seg gjerne, og kresne er de ikke, men ingen Bonobo har noen gang opplevd gleden av å kose seg med en kjæreste..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: