Kultur, Zoologi og metafysisk spekulasjon

Topp 5: Verdens rareste dyr

In Vitenskap, Zoologi on januar 12, 2012 at 6:24 pm

En seriøs liste over verdens rareste dyr ville uten tvil blitt lang nok til å romme en (useriøs) bok. Derfor er listet kokt ned til en essensiell samling skapninger som hver for seg skiller seg fra det meste. Her er altså verdens fem rareste dyr.

5. Nederst (og først) finner vi en krabat som vi allerede har stiftet bekjentskap med på bildet over, nemlig kokosnøttkrabben (Birgus latro). Navnet er veldig beskrivende for hva den driver dagene med. Blant ekspertene går den visstnok under navnet «Palmetyven». Den liker seg faktisk best på land, helst med en kokosnøtt mellom klørne. Tyv-delen av navnet viser til krabbens tildragelse mot blanke gjenstander, som den gjerne stjeler fra uoppmerksomme mennesker.

Men faktisk er navnet også noe misvisende. Selv om kokosnøttkrabben starter livet sitt med et tradisjonelt skall, bytter de etterhvert dette ut med et såkalt «exoskeleton» som er tilpasset et liv på land. Det samme gjelder lungende, på fagspråket kalt brankiostegale lunger, som er en mellomting mellom lunger og gjeller. Dessuten lever ikke «krabben» bare av kokosnøtter, faktisk spiser den alt den kommer over, råttent som ferskt; frukt, løv, egg, åtsel etc.

Kokosnøttkrabben lever altså i grensen av biologiens og samfunnet lover, og fortjener derfor en plass på listen.

4. Neste på listen er en eksotisk skapning, på lokalspråket sitt kjent som «spedbarn-fisken» fordi den grynter, skriker, hyler og griner som et lite barn. Vi snakket selvsagt om den kinesiske kjempefirfislen (Andrias davidianus), verdens største salamander.

Mens vi er vandt med småsalamandere i Norge, som blir knappe 10-12 cm lange, kan den kinesiske kjempefirfislen bli opp til 1,80 meter lang. Desverre er den utrydningstruet (i Kina blir den brukt til både mat og medisin) så den når sjelden en slik lengde nå om dagene.

3. Aardvark (Orycteropus afer) er navnet på et afrikansk landdyr som til tross for slående likheter med den mer kjente maurslukeren, er faktisk nærmere i slekt med elefanten.

Aardvarken er nemlig den eneste arten tilhørende familien Tubulidentata. Eller, den er den eneste levende arten i familien, resten er forhistoriske og for lengst utdødde. Selv om den rent utseendemessig kan ligne på andre arter, har den noen trekk som skiller seg ut. Med fire tær på hver fot er den akkompagnert med en ekstra hov på hvert bakben. Hoven er egentlig en stor, flat negl som ligner litt på en spade. Tungen ligner på en slangetunge, og med den får aardvarken bedre luktesans. Kort sagt; aardvarken er intet mer enn et levende fossil.

2. En god nummer to på listen er sjøgrisen (Scotoplanes). Med sitt ugjestmilde utseende kan vi være glad for at den til vanlig lever dypt i havet, som regel på omlag på en 1000 meters dybde.

På en daglig basis gjør ikke sjøgrisen så mye ut av seg. Den beveger seg rundt ved hjep avdet det som ser ut som bein – de snodige «lommene» i huden er ikke fylt med skjelett  men vann. Den livnærer seg av diverse organisk avfall på havbunnen, og gjør stort sett ikke noe nummer ut av det, selv den til tider liker å samles i gjenger, gjerne opp til 300-600 individer, og overraske fiskere ute på havet.

1. Nummer én på lista over verdens rareste dyr er det dessverre ikke så mye å si om. Spissmusen São Tomé er kun blitt observert på øya São Tomé Island, en av øyene i  São Tomé and Príncipe, like utenfor Afrikas vestkyst. Den er svært utrydningstruet, og saken blir ikke bedre av at  São Tomé Island egentlig er en vulkan.  Spissmusen er derimot nummer én på grunn av sitt gode humør og moral. São Tomé er en happy camper.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: